FRISSÍTVE: 2020. március 27.

Magyarország Kormánya további gazdasági intézkedésekkel igyekszik enyhíteni a koronavírus idején a fizetési kötelezettségeket. A 2020. március 24-én kihirdetett kormányrendeletek többek között a végrehajtási eljárásokra, adózási kérdésekre és a GYES-re, illetve GYED-re tartalmaz friss rendelkezéseket.

Bírósági végrehajtás

A koronavírusra tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet alatt nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre. A végrehajtói kézbesítés csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon indulhat újra. A végrehajtó köteles tájékoztatni az adóst a részletfizetés lehetőségéről már a végrehajtható okirat kézbesítésével együtt. Ebben az esetben, ha az adós jelzi a részletfizetési szándékot, nem kell a végrehajtást kérő beleegyezése.

A személyes ügyfélfogadás a végrehajtói irodában szünetel a veszélyhelyzet megszűnését követő napig. Egyedi ügyben lehetőség van telefonos, illetve videós kapcsolattartásra is, meghatározott szabályokkal.

A veszélyhelyzet alatt nem tartható nyilvános árverés és kilakoltatások sem hajthatók végre, lefoglalt gépjármű sem vonható ki a forgalomból. Gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat nem hajtható végre olyan területen, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.

Végrehajtási rendbírsággal nem sújtható az a személy, aki járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni kötelezettségének. A bíróság pedig az adós kérelmére felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan helyzetbe, ami méltányolható körülmény.

Adótartozások

A veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig szünetelnek az adóhatóság előtt folyamatban lévő, adóhatóság által foganatosított végrehajtási eljárások. Ez alól természetesen kivétel a veszélyhelyzet során előírt járványügyi intézkedések megszegése miatt kiszabott bírság.

Gyermekek után járó kifizetések

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott – kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

Folyósítani kell a veszélyhelyzet fennállása alatt a GYED-et, a GYES-t és a gyermeknevelési támogatást is.

Érintéses bankkártyás fizetés

Legkésőbb 2020. április 15-től minden bank köteles biztosítani, hogy 15.000,- forint összeg alatti, érintéses (paypass) kártyával történő vásárlást PIN-kód megadása nélkül is le lehessen bonyolítani a boltokban.

Adókedvezmények

A járvány által leginkább sújtott ágazatokban a Kormány a pár napja kihirdetett adókedvezményeken kívül továbbiakat rendelt el. Az adókedvezmények azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, akiknek a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30%-a a megelőző hat hónapban ezekből a tevékenységekből származott (pl. taxizás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, szabadidős és szórakoztató tevékenységek, utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, filmgyártás, lapkiadás). Ezeknek az egyéni vagy társas vállalkozásoknak a veszélyhelyzet fennállása alatt nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottak után. A fenti személyek kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, legfeljebb azonban 7710 forint összeget kell megfizetni. Ezek a kedvezmények a 2020-as adóév március, április, május és június hónapjára alkalmazandók. Ezekben a hónapokban egyáltalán nem kell szakképzési és képzés fejlesztési támogatást sem fizetni az eddig felsorolt adóalanyoknak.

Örülhetnek azok is, akik rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezettek, nekik ugyanis az eddigi összeg kétharmadát kell megfizetni, az előleget pedig egyáltalán nem.

A KATA szerint adózok közül a fent felsorolt kedvezményezetteknél tágabb kör, így például a fodrászok, festők, villanyszerelők, víz- és gázszerelők, asztalosok, ácsok, burkolók, járóbeteg-ellátást nyújtók és fogorvosok is mentesülnek a tételes adó megfizetése alól 2020. március, április, május és június hónapra.

A 2020. március 1-je előtt esedékessé vált KATA adótartozások a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizethető meg. Erre az időszakra pótlék sem kerül felszámításra. Fontos viszont, hogy a részletfizetés elmaradása a részletfizetési kedvezmény elvesztésével jár.