A 2023-as társasági adóbevallás benyújtásáig a társaságok számára lehetőség nyílik meglévő részesedéseik bejelentésére a NAV-nál.

Ha cégén keresztül valamely meglévő befektetés (üzletrész, részvény, egyéb tagi részesedés) értékesítését tervezi a jövőben, előnyös lehet, ha bejelenti a részesedést a NAV felé. Később, a bejelentett részesedés értékesítésekor, jelentős adómegtakarítást érhet el.

A tavaly év végén elfogadott adócsomag részeként, bármely magyar társasági adóalany egy átmeneti időszakban, 2024. január 1. és a 2023-as társasági adóbevallásának benyújtási határideje között bejelenthet olyan (magyar vagy külföldi társaságban szerzett) részesedést is, amelyet korábban szerzett, de eddig még nem jelentett be a NAV felé.

A bejelentés esetén az adott részesedés 2023. dec 31-én fennálló piaci értéke és eredeti bekerülési értéke közötti különbözet 20%-ára eső adót (9%) meg kell fizetnie. De ezt követően, ha a 2023. év végi piaci érték felett sikerül értékesíteni a részesedést, az így elért nyereséget már semmilyen további adó nem terheli az eladó magyar társaságnál. Azaz nemcsak a 2023. év végére vetített nyereség 80%-a, hanem az ezt követően ténylegesen elért nyereség teljes összege is adómentes lehet.

Az új szabály magánszemély tulajdonosok cégeladásaira nem vonatkozik. Olyan magyar társaságoknál lehet előnye, amelyek arra számítanak, hogy a meglévő magyar vagy külföldi befektetéseiket jelentős nyereséggel tudják majd értékesíteni a jövőben. Számos adminisztrációs lépést kell követni a bejelentés során, melyekkel kapcsolatban szívesen adunk bővebb tájékoztatást.