Az európai utasok egy része hallott már róla, hogyan igényelhető a légitársaságtól kártérítés járatkésés miatt. Tudta Ön, hogy nem csak a járatkésés, járattörlés esetén, hanem a poggyásza elvesztéséért, megrongálódásért is követelhet kártérítést?

Következő cikkünkben beszámolunk a legfrissebb sikerre vitt ügyünkről, és kitérünk arra is, mire érdemes figyelnünk, ha kártérítést szeretnénk járatkésésünk, elveszett bőröndünk miatt.

Kártérítés járatkésés miatt a lekésett csatlakozás okán – az ügy

2022 nyarán üzletemberek egy csoportja Bostonba szeretett volna utazni egy német légitársaság járatán.

A gép Budapestről indult Frankfurtba, viszont mivel jelentős késéssel érkezett, ügyfeleink lekésték a bostoni csatlakozást. Két éjszakát a frankfurti reptér közelében lévő, a légitársaság által biztosított szállodákban töltöttek a csomagjaik nélkül, ruhákat és alapvető tárgyakat kellett vásárolniuk.

A légitársaság új járata két nappal később Bostonba vitte őket, azonban a kár már bekövetkezett: a csoport nagy részének a csomagja nem érkezett meg időben a bostoni rendeltetési helyére. A napokkal később megérkezett csomagok némelyikét pedig sérülten adták át ügyfeleink részére. Így ügyfeleink kénytelenek voltak ruhákat, cipőket kiegészítőket vásárolni.

Kevesen tudják, hogy nem csak a járatkésés miatt érvényesíthető kártérítési igény a légitársaságokkal szemben, hanem csomagjaik kapcsán is. A montreali egyezmény alapján, ha a feladott poggyász megrongálódik, illetőleg késik vagy elveszik, az utas jogszabályban meghatározott kártérítést kaphat érte.

A légitársaság ellen indított kártérítési igény folyamata

Ügyvédi irodánk megkereste a légitársaságot, és megjelölte ügyfeleink kártérítési igényét, amelyekre részben vagy egészben elutasító választ kapott. Erre tekintettel ügyfeleink képviseletében párhuzamosan több európai fizetési meghagyásos eljárás indítottunk a légitársasággal szemben.

Az egyik ügyfelünk esetében az európai fizetési meghagyásra a légitársaság nem mondott ellent, így az jogerőre emelkedett. Azonban az ügy itt nem ért véget: ügyfelünk továbbra sem kapta meg a légitársaságtól a neki járó kártérítést. Mivel a légitársaság német székhelyű, nem tudtunk magyar bírósági végrehajtóhoz fordulni, mert ez utóbbi nem járhat el Németország területén.

Ekkor kiterjedt, nemzetközi ügyvédi partnerhálózatunknak hála a német eljárási jog szerinti végrehajtási kérelmet nyújtottunk be a légitársaság székhelye szerinti német illetékes végrehajtóhoz.

Az ügy sikerrel zárult, ügyfelünk megkapta a neki járó ezerötszáz eurós kártérítést.

visegrad legal

Légitársaság kártérítés – kisokos

„Igényt tarthatok kártérítésre, ha lekésem a csatlakozásomat a repülőgép késése miatt?”

A 261/2004/EK rendelet szerint kártérítés illeti meg az utasokat, amennyiben járatukat törlik, vagy menetrendhez képest késik.

A kártérítés a teljes utazásra számolandó, a távolság meghatározásánál azt az utolsó célállomást kell alapul venni, amelynél a beszállás visszautasítása vagy a járat törlése miatt a járat késik a menetrend szerinti időponthoz képest. Ez a fenti esetben a Budapesttől Bostonig tartó utat jelöli.

„Bármilyen légitársaságtól követelhető kártérítés járatkésés miatt?”

Fontos, hogy az Európai Unió területéről induljon a járat,  de a célállomás lehet harmadik országbéli. A 261/2004/EK rendelet szerint a védelem megilleti azon utasokat is, akik egy harmadik ország repülőteréről egy tagállamban található repülőtérre indulnak, amennyiben a légijáratot egy közösségi fuvarozó üzemelteti.

„Kötelező a jogi képviselet kártérítés járatkésés miatt indult ügyekben?”

Nem, egy formanyomtatvány kitöltése szükséges a folyamat elindításához. Viszont ahogy a fenti példánk is mutatja, jelentősen bonyolíthatja ügyünket az, ha a légitársaság külföldi székhelyű. Ezért érdemes a területen tapasztalt ügyvédi irodát megbízni, amely pontosan tudja, mi a teendő ilyenkor, mit szükséges tartalmaznia az európai fizetési meghagyásnak, vagy hogy hogyan kell egy keresetlevelet megfelelően előkészíteni és a bíróság előtt a pert lefolytatni.

Törölték a járatát? Elveszett a csomagja? Forduljon hozzánk bizalommal!

Egy másik ügyben még a per folyamatban van, amelyről tájékoztatni fogjuk Olvasóinkat.