A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére a Kormány egyik rendelete értelmében április 4-én különleges szabályok léptek életbe a postai kézbesítésben.

Levélszekrény útján nem kézbesíthető küldemények

Azokat a küldeményeket, amelyek levélszekrény útján nem kézbesíthetők, a posta a hatósági karanténban tartózkodó személyek részére a karantén ideje alatt ezentúl nem kézbesíti. A postai szolgáltató által biztosított őrzési idő alatt a karanténnal nem érintett jogosult átveheti a küldeményt, azonban az őrzési idő leteltével a kézbesíthetetlenségi szabályokat kell alkalmazni.

A postacsomagot a postai szolgáltató alkalmi átvevő részére akkor is jogosult kézbesíteni, ha a feladó nem rendelkezett kifejezetten így, de az alkalmi átvevő részére történő kézbesítést a címzett kifejezetten kéri.

Könyvelt küldemények

Az ajánlott levélként feladott küldeményt a postás ezentúl csak a levélszekrénybe helyezi, a kézbesítés tényét rögzíti, aláírást azonban nem vesz fel. A tértivevény, illetve értéknyilvánítás többletszolgáltatással feladott levélküldeményt, a hivatalos iratot és a postacsomagot a postás a címen és a kézbesítési ponton is személyes kapcsolatfelvételt követően kézbesíti, az azonosítás közben azonban legalább 1,5 méteres távolságot kell tartania. Az átvevő adatait a postás rögzíti, aláírást az átvevőtől azonban ebben az esetben sem vesz fel.