Az idei évtől a 3 millió forint alatti pénzköveteléseket kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthetjük.

Kisebb összegű tartozások esetén a fizetési meghagyásos eljárás (FMH) a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a jogos pénzkövetelések pereskedés nélküli érvényesítésére. A január 1-jétől hatályos új szabályok szerint a korábbi 1 millióról 3 millió forintra emelkedett a fizetési meghagyás alsó összeghatára. Ha ennél kisebb összegű, lejárt pénzkövetelést szeretnénk érvényesíteni – feltéve, ha nem tartozik a törvény szerinti kizárt esetek közé –, akkor először közjegyzőhöz kell fordulnunk.

Az FMH alsó összeghatárának emelése tehermentesítheti a bíróságokat, illetve gyorsíthatja a pénzkövetelések érvényesítését, hiszen a fizetési meghagyás kibocsátásával akár néhány héten belül a pénzéhez juthat az, akinek tartoznak, szemben az olykor évekig elhúzódó peres eljárással. Az FMH eljárás megindításához ráadásul nincs szükség a ki nem fizetett számlák, szerződések vagy más bizonyítékok csatolására sem. Az eljárás hatékonyságát mutatja, hogy az évi mintegy félmillió ügy 6-7%-a kerül bíróságra, míg az ügyek 90%-a tavaly néhány héten belül sikeresen befejeződött.

Ezzel egyidejűleg a módosítás leszállította az FMH felső határát is: a korábbi 400 millió forint helyett immár csak 30 millió forint összeghatárig vehető igénybe az eljárás, ennél nagyobb követelésnél mindenképpen bírósághoz kell fordulnunk, ahol – az értékhatárra tekintettel – kötelező ügyvéddel eljárni.

Változtak a fizetési meghagyásos eljárás során az ügyintézés egyéb szabályai is. Januártól az eljárás már csak abban az esetben indítható el, ha az eljárást kezdeményező (jogosult) és az adós (kötelezett) is rendelkezik belföldi lakó-, vagy tartózkodási hellyel, illetve jogi személy esetén székhellyel vagy képviselettel. A változás vélhetően azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió más tagállamában letelepedett adósokkal szemben mindenki az európai fizetési meghagyásos eljárást vegye igénybe. (Ezt ugyanúgy bármely magyarországi közjegyzőnél kezdeményezheti.)