Idén nyáron már több alkalommal is kánikulai forróságot tapasztalhattunk. A munkavállalóknak – már ha nem a jól megérdemelt szabadságukat töltik éppen – ilyenkor nehezebben megy a munka, éppen ezért a munkáltató köteles megfelelő körülményeket biztosítani a nagy melegben.

Külön rendelet foglalkozik a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjével. Ez a rendelet részletes szabályokat tartalmaz a munkahelyi hőmérséklet, fényviszonyok és tisztaság mellett egyéb kérdésekről is. Nézzük, a nyári melegben hogyan felelhet meg a munkáltató a rendelet követelményeinek.

A munkaterületek kapcsán a befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. Így sem túl hideg, sem túl meleg nem lehet a munkaterületen, az optimális hőmérsékletet a rendelet a munka jellegétől függően 15-24 °C közt írja elő. Zárt térben szellemi és könnyű fizikai munka 31 °C fölött, nehéz fizikai munka 27 °C fölött egyáltalán nem végezhető.

Ha zárt térben a munkahelyi hőmérséklet 24 °C fölé emelkedik, óránként 5-10 perces szüneteket kell biztosítani a dolgozóknak. 24 °C fölötti kül- és beltéri hőmérséklet esetén a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A rendelet alapján melegben a folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg. A rendelet megengedi a mesterséges ízesítést is.

A munkáltatónak nemcsak a megfelelő folyadékról kell gondoskodnia, hanem legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról is. A védőital, valamint – hideg idő esetén – a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

Télen, illetve hideg munkahelyen is fontos gondoskodni a munkavállalók megfelelő folyadékpótlásáról. A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni.