2020. március 12. napjától szigorú korlátozások lépnek életbe a személyforgalomban, melyeket időközben tovább szigorítottak: Magyarország területére csak magyar állampolgárok vagy állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgárok léphetnek be.

2020. április 2. 0 órától Magyarország területére csak magyar állampolgár, vagy magyarországi állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgár léphet be. Ezen szabályok alól csak az Országos Rendőrfőkapitányság rendészeti főigazgatója adhat felmentést különös méltánylást érdemlő esetben, és csak azzal a feltétellel, hogy a külföldi személyen orvosi vizsgálatot végeznek el, az alapján nem merül fel COVID-19 fertőzés gyanúja és az érintettet a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi.

A személyforgalomban külföldről érkező magyar állampolgárok, vagy magyarországi állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgárok belépéskor kötelesek egészségügyi vizsgálaton átesni, koronavírus-fertőzés gyanúja esetén pedig karanténba kerülnek. A járványügyi hatóság azt is nyilvántartásba veszi, akinél ilyen gyanú nem merül fel, és az ilyen személyek kötelesek ún. hatósági házi karanténba kerülni, azaz 14 napig nem hagyhatják el lakó- vagy tartózkodási helyüket. Aki pedig magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, az választása szerint elhagyhatja Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kell eltöltenie a lappangási időt. A házi karantén alól csak az mentesül, aki igazolja, hogy a COVID-19 fertőzésből gyógyult, vagy a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés alatt állt.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró okmányokat továbbra is érvényesnek kell tekinteni a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 15 napig, nyilvánvalóan azért, hogy emiatt ne kelljen senkinek zsúfolt okmányirodákba mennie. A felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos, 2020. március 16. óta pedig a közoktatásban is rendkívüli szünetet rendeltek el. Tilos azonban zárt helyen 100 főnél, nem zárt helyen pedig 500 főnél több résztvevős rendezvényt tartani. A védekezésben kulcsszerepet játszó egészségügyi dolgozók, katonák, rendőrök, kormánytisztviselők pedig Magyarország területét csak külön engedéllyel hagyhatják el.

Az üzletekre és intézményekre vonatkozó további korlátozásokról itt olvashat bővebben.