2020. március 28-tól Magyarország területén kijárási korlátozás lépett életbe, melyet határozatlan időre meghosszabbítottak. A lakóhelyünket, tartózkodási helyünket, illetve a magánlakásunkat csak a rendeletben meghatározott alapos indokkal hagyhatjuk el, reggel 9 és 12 óra között kizárólag 65 év feletti vásárlók, ezen időszakon kívül pedig kizárólag 65 év alattiak tartózkodhatnak a boltokban és gyógyszertárakban.

Általános előírásként fogalmazza meg a Kormány rendelete, hogy a közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől legalább másfél méter távolságot tartani, különösen a tömegközlekedési eszközökön. Vendéglátó üzletekben vendég kizárólag elvitelre alkalmas étel átvétele céljából tartózkodhat.

A rendelet tételesen felsorolja, hogy melyek azok az alapos indokok, amelyek esetén elhagyható a lakóhelyünk. A legfontosabb ezek közül a munkavégzés, beleértve bármely gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységet, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagok, eszközök beszerzését. Értelmezésünk szerint a vállalkozások alapvető működését a kijárási korlátozás nem befolyásolja, hiszen a gazdasági tevékenységük folytatásához szükséges közlekedés és beszerzés alapos indoknak minősül.

A magáncélú vásárlások köre azonban korlátozódik az élelmiszerboltban, drogériában, állateledelboltban, mezőgazdasági üzletben, piacon, gyógyszertárban, benzinkúton vagy dohányboltban történő vásárlásra. Élelmiszerboltot, drogériát, gyógyszertárat vagy piacot azonban csak meghatározott időszakban látogathatunk: 65 év felettiek kizárólag reggel 9 és 12 óra között, 65 év alattiak pedig kizárólag a fenti időszakon kívül.

A kivételek közé tartozik még többek között a gyermekek napközibe kísérése, az egészségügyi és pszichoterápiás ellátás igénybevétele, a házasságkötés és temetés, a fodrász, a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele, az autó- és kerékpárszerviz látogatása, valamint a legszükségesebb esetben történő személyes ügyintézés, például a hivatalokban, bankban és a postán.

A Magyar Ügyvédi Kamara kérésére az Igazságügyminisztérium megerősítette, hogy ez utóbbi körbe beletartoznak az ügyvéddel való, feltétlenül szükséges személyes találkozások is, például végrendelkezés, ügyvédi ellenjegyzéshez kötött szerződések megkötése, határidőhöz kötött jognyilatkozatok megtétele, vagy hatósági ügyek intézéséhez ügyvédi meghatalmazás adása. Irodánk ugyanakkor rendelkezik megfelelő felkészültséggel ahhoz, hogy az ilyen ügyekben is el tudjuk végezni távúton az ellenjegyzést, a Magyar Ügyvédi Kamara tájékoztatójának megfelelően.

A fenti ügyintézéshez szükséges utazást leszámítva külterületen kizárólag egyéni szabadidős sporttevékenység és szabadidős célú gyalogos közlekedés folytatható, betartva a legalább másfél méteres távolságot.

A korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőjének felelőssége, amit a rendőrség és a katonaság ellenőriz. A korlátozások megszegése szabálysértésnek minősül, mely esetben a rendőr a szükségesség és arányosság követelményének betartása mellett intézkedhet, kényszerítő eszközt alkalmazhat és 5 000 forinttól 500 000 forintig terjedő összegű pénzbírságot szabhat ki.

Fontos megjegyezni, hogy a kormányrendelet nem ír elő semmilyen dokumentációs kötelezettséget az úticél igazolásához, ugyanakkor javasoljuk a munkáltatóknak, hogy munkavállalóik részére adjanak igazolást a munkavégzési helyükről, illetve minden szolgálati útjukhoz, továbbá mindenkinek javasoljuk, hogy tartsa magánál a lakcímkártyáját, bérleti szerződését.