A kijárási korlátozás miatt sokan kényszerültünk otthonukba, az életünk lelassult, átalakult. Sokaknak ilyenkor támad világmegváltó start-up ötlete. Szerencsére a jog lehetővé teszi a cégalapítást biztonságos, otthoni körülmények közül is.

A cégalapításhoz – sőt a legtöbb esetben, ha ügyvédhez fordul az ember – a személyes megjelenés elengedhetetlennek tűnik a szigorú azonosítási szabályok miatt. A pénzmosási és az ügyvédi törvény azonban lehetővé teszi a távazonosítást webkamera segítségével, a Magyar Ügyvédi Kamara által meghatározott programokat használva (bluejeans.com, Skype, Skype for Business stb.)

Az ügyfélnek mindössze annyi a dolga, hogy hozzájárul a távazonosításhoz, felmutatja a kamerába az okmányait jól látható módon és szóban közli a rögzítendő adatait. Fontos, hogy az ügyfél megfelelően meg legyen világítva, hogy az ügyvéd meggyőződhessen az okmányokkal való azonosságról. Az egész folyamatot az ügyvéd rögzíti, így az később is biztonságosan visszakereshető.

Ezt követően az ügyfél aláírhatja a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat, amely tehát szintén nem igényel ügyvéd előtti személyes megjelenést, lehetőség van videós aláírásra. Ebben az esetben a videóbeszélgetés közben az ügyfélnek sajátjaként kell elismernie az aláírást, valamint arról is nyilatkoznia kell, hogy az okirat tartalma az akaratával megegyezik.

Ezt a protokollt követve az iratok készek a cégbíróságra történő beadásra, anélkül, hogy személyes találkozóra lenne szükség. A cégnek a kötelező dokumentumok felül bankszámlára lesz szüksége, amely egyes bankoknál megnyitható személyes jelenlét nélkül.