A koronavírus okozta járvány megfékezése miatt az utazási korlátozások mellett 2020. március 16-ától további szigorításokat rendelt el a Kormány, amelyek a bírósági ügyeket, az üzletek és vendéglátó üzletek nyitvatartását, valamint a (zenés, táncos) rendezvények tartását érintik.

2020. március 16-ától határozatlan ideig rendkívüli szünet van az óvodákban és bölcsődékben. Az általános iskolák és gimnáziumok távoktatásban működnek tovább.

Vendéglátó üzletben az ott dolgozókon kívül nem tartózkodhat más személy délután 15 óra és reggel 6 óra között. 15 óra után csak elvitelre kérhető élelmiszer és kizárólag az étel, ital átvétele illetve fizetés céljából tartózkodhat az alkalmazottakon kívüli személy az üzletben.

Hasonló szabályok vonatkoznak az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével minden más üzletre. Az ottdolgozók kivételével 15 óra és reggel 6 között nem tartózkodhat más személy.

A Kormány arra a kéri a 70. évet betöltött állampolgárokat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Abban az esteben, ha ezek az idős személyek ezt vállalják és bejelentik az önkormányzatnál, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat feladata.

2020. március 16-ától tilos zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. Általánosságban tilos rendezvények helyszínén tartózkodni, függetlenül attól hányan vesznek részt a rendezvényen. Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és a temetés. Sportrendezvények megtartása egyelőre engedélyezett, habár nézők nélkül.

Tilos – az ott tartózkodó személyek számától függetlenül – bármilyen előadóművészi fellépés és mozik látogatása is. Nem látogathatók a közgyűjtemények, a közművelődési intézmények és a közösségi színterek sem.

Fontos tudni még, hogy a fenti szabályok megsértése szabálysértést von maga után, amely 5.000-től 500.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki.