A pandémia idején sok munkahelyen elterjedt és azóta is megmaradt – legalább részben – a home office. Ennek alapvető feltétele a stabil internetkapcsolat. De mi történik, ha elszáll a net az otthonunkban és emiatt nem tudunk dolgozni? Ki viseli ennek következményeit? Irodánk partnerét, dr. Németh Józsefet kérdezte az Economx.

A munkavállaló elsődleges kötelezettsége, hogy a munkaidőben munkára képes állapotban rendelkezésre álljon. A munkavégzés feltételeit azonban alapvetően a munkáltatónak kell biztosítania és ebbe az internet-hozzáférés is beletartozik. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy – bármilyen meglepően hangzik, de – a Munka Törvénykönyve nem ismeri a home office fogalmát, csak a távmunka szabályait ismerteti. És persze a valóságban sokan nem munkavállalóként, hanem egyéni vállalkozóként dolgoznak otthonról. Őket érzékenyebben érintheti, ha kimarad az internet, hiszen egy vállalkozónak saját magának kell biztosítania a munkafeltételeket.

A fenti témáról részletesebben olvashat az Economx cikkében, amelynek ezúton is köszönjük a felkérést, dr. Balogh Levente kollégánknak pedig a szakmai támogatást.