Tilos lesz az indokolatlan területi alapú internetes korlátozás az Európai Unióban, azaz állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük alapján nem tagadhatják meg tőlük a vásárlást, és nem irányíthatják át őket más weboldalakra az online kereskedők.

Az Európai Parlament által februárban elfogadott rendelet értelmében ezután a vevőket állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük, illetve bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt nem lehet hátrányosan megkülönböztetni. Ennek köszönhetően a tagállamok állampolgárai szabadon választhatják meg, hogy mely honlapokról vásárolnak, tőlük a vásárlás nem tagadható meg. A rendelet tiltja a fogyasztók megkülönböztetését a fizetési feltételek meghatározása során is.

A rendelet által leginkább a háztartási eszközöket kínáló, az autóbérlő, a hotelfoglaló, valamint a sporteseményekre és koncertekre szóló jegyeket kínáló webáruházak érintettek. A rendelet nem vonatkozik a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakra, ennek szükségességét az Európai Bizottság két éven belül vizsgálja meg. A rendelet év végén fog hatályba lépni.