Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló 2019/1937 irányelv alapján első ütemben a legalább 250 főt foglalkoztató cégeknél kötelező lesz a visszaélés bejelentési rendszer kialakítása. A visszaélés bejelentés kapcsán az irányelv átültetési határideje idén december 17-én jár le, egyelőre azonban még nincs ilyen tárgyú törvényjavaslat az Országgyűlés előtt. A határidő viszont közeleg, ezért ideje elkezdeni a felkészülést.

Amikor egy cég törvénysértő gyakorlatot folytat, ez kívülről gyakran nehezen látható, a cég dolgozóinak pedig általában nem áll érdekükben a jogsértés felderítése. Az uniós jog közérdeket sértő megszegését bejelentő személyek, az ún. „whistleblowerek” ezért kulcsszerepet játszanak az ilyen jogsértések feltárásában és megelőzésében, valamint a társadalom jólétének biztosításában. A visszaélést potenciálisan bejelentő személyeket ugyanakkor a megtorlástól való félelem gyakran eltántorítja attól, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak vagy gyanújuknak. Ennélfogva mind uniós, mind nemzetközi szinten egyre inkább elismerést nyer a visszaélést bejelentő személyek számára biztosított kiegyensúlyozott és hatékony védelem fontossága.

A visszaélés bejelentés és az EU

A fenti értéket felismerve az Európai Parlament és a Tanács a pénzügyi területen már hatékonyan működő szabályozást kiterjesztve valamennyi bejelentő nagyfokú védelmét követeli meg a tagállamoktól, amelynek biztosítására megalkotta a minimumszabályokat tartalmazó irányelvet. Az irányelv nem csak a közszféra, hanem a magánszféra szervezeteivel szemben is támaszt követelményeket. Elsőként azon vállalkozások kötelesek bejelentővédelmi rendszert kialakítani és fenntartani, amelyek átlagos statisztikai munkavállalói állománya eléri a 250 főt, azonban 2023. december 17-től már a legalább 50 fős cégek számára is kötelezővé válik a szabályozás.

Bejelentővédelmi ügyvéd

A hátralévő 3 hónap alatt még van idő felkészülni az irányelvből kiolvasható feltételekre, mert vélhetően a magyar szabályozás ettől jelentősen nem fog eltérni. Irodánk vállalja bejelentővédelmi rendszer kidolgozását és tesztelését is, keressenek bennünket bizalommal.

Telefon: +36 1 792 6744; +36 1 787 2136
E-mail: office@visegradlegal.hu