Összegyűjtöttük a január 1-jével hatályba lépett legfontosabb adóváltozásokat.

2018. január 1-jétől a minimálbér 138 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 180 500 forintra emelkedett. Az emelkedéssel a munkáltatókra rótt terheket némileg kompenzálja, hogy a szociális hozzájárulási adó (és ezzel párhuzamosan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) mértéke a tavalyi 22%-ról 19,5%-ra csökkent.

A minimálbér emeléséből fakadóan január 1-jétől magasabb a gyed és a diplomás gyed összege (ráadásul idén ez utóbbit az érintettek már a gyerek kétéves koráig vehetik igénybe). Így a gyed plafonja bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forint, a mesterképzésben résztvevőknél 126 350 forint lett. A csecsemőgondozási díjra a vér szerinti apa mostantól a korábbinál több élethelyzetben is jogosult. A táppénz maximális napi összege 8500 forintról 9180 forintra emelkedett.

A cafeteria rendszerében új elemként megjelenik a diákhitel-törlesztési támogatás, amely a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, és a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések teljesítését. Az egyes meghatározott juttatásoknál (ide tartozik az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az ajándékutalvány, valamint az egészség-és nyugdíjpénztári hozzájárulás) a munkáltatói terhek 43,66-ról 40,71 százalékra csökkennek.

Az idei évben megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, azaz 2018. januártól a munkáltatók már nem készíthetik el munkavállalóik helyett azok SZJA-bevallásait. Cserébe bővül azon jogosultak köre, akiknek a NAV elkészíti az adóbevallásuk tervezetét; ezen túl az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett adószámos magánszemélyek részére is elkészíti a bevallástervezetet.

2018. január 1-jétől 27%-ról 5%-ra csökkent a fogyasztási célú halakra és egyes sertéstermékekre vonatkozó ÁFA-kulcs, az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó ÁFA-kulcs pedig 18 %-ról 5 %-ra mérséklődött. Az új évben immár az étkezőhelyi vendéglátásban az étel – és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom is 5%-os ÁFA mértékkel alatt adózik. Ez utóbbi csökkentés korrekciójaként azonban elfogadtak egy új adónemet, a turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelynek mértéke 4%, alapja pedig az érintett szolgáltatások nettó értéke. Az adót az önadózás szabályai szerint kell bevallani az áfa-bevallási gyakoriságnak megfelelően, adómentes adóalany esetén pedig a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig.

Január 1-je után a gazdálkodó szervezetek már csak elektronikus úton – a Cégkapun keresztül – tarthatják a kapcsolatot az állammal, és bevallásaikat is ezen keresztül kell majd benyújtaniuk. A NAV december 21-én azt közölte, hogy januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a NAV-nál, egyetlen nappal később a Belügyminisztérium már úgy fogalmazott, hogy a gazdálkodó szervezeteknek január 1-jétől a Cégkaput kell használniuk.