Az adóhatóság a napokban tájékoztatót tett közzé a munkáltató által fizetett egészségbiztosítás keretében igénybe vett menedzserszűrés adójogi megítéléséről.

A szűrővizsgálatok az szja-törvény bérjövedelemként vagy egyes meghatározott juttatásként adóköteles juttatásnak minősülnek, míg az egészségbiztosítást a munkáltató adómentesen biztosíthatja a munkavállalóinak. Számos egészségbiztosítási termék ugyanakkor tartalmaz szűrővizsgálatokat is. A NAV közleménye szerint az olyan egészségbiztosítások, amelyek esetében a biztosító elhanyagolhatónak tekinthető kockázat vállalása mellett lehetővé teszi a teljes körű szűrővizsgálatot, és így annak árát a kifizető biztosítási díjként fizeti meg, jogszerűtlen adóelőny elérésére irányulnak.

A közlemény kifejti, hogy az egészségbiztosítás alapvetően a véletlenszerűen, váratlanul bekövetkező betegségekre, balesetekre nyújt biztosítási védelmet, amelynek természetesen részét képezheti a szűrővizsgálat is. Ugyanakkor, ha betegségbiztosítás túlnyomórészt csak a szűrővizsgálatok díját fedezi, akkor a biztosítás valójában csak ezen szolgáltatások „becsomagolását” szolgálja – így a betegségbiztosítási szerződés színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul és a szűrővizsgálat díja nem tekinthető adómentesnek.