Februárban az adatvédelmi hatóság közzétett egy ajánlást a pártok honlapjain keresztül végzett adatkezelések adatvédelmi követelményeiről. Az ajánlás számos olyan megállapítást tartalmaz, amely minden honlaptulajdonost érint.

A legtöbb weboldal – közvetlenül vagy közvetve – gyűjt személyes adatokat a látogatóiról. Ennek legalapvetőbb módja például a weboldalon elhelyezett kapcsolatfelvételi űrlap, hírlevél feliratkozás, de közvetve is sok honlap gyűjt adatokat a különböző beépített modulok (pl. Google Analytics, Adwords) révén. A NAIH ajánlása szerint a honlapon keresztül történő adatkezelés során alkalmazni kell a legújabb technológiai újításokat, amelyek magasabb adatbiztonsági szintet jelentenek az adatkezeléseik vonatkozásában, így például az SSL és TLS technológiák és tanúsítványok használatát, amely titkosítja a kommunikációt a felhasználó számítógépe és a honlap szervere között.

Az ajánlásban szerepel, hogy már a honlapfejlesztővel kötött szerződésben meg kell határozni, hogy milyen adatkezeléssel kapcsolatos fejlesztéseket hajthatnak végre, például az analitikai eszközök alkalmazhatóak-e a honlapon vagy sem.

Az ajánlás számos követelményt vázol a honlapon közzéteendő adatvédelmi tájékoztatóval kapcsolatban, ezekről egy korábbi cikkünkben írtunk. Itt most azt emelnénk ki, hogy az ajánlás szerint a sütik használatáról is érdemes tájékoztatnunk a látogatókat, illetve azokat a linkeket is érdemes elhelyezni, melyek a leggyakrabban használt böngészők (például: Chrome, Mozilla) esetén mutatják be a sütik kezelését, letiltásának lehetőségét.